Altijd te laat

Probleem

Heb je ook een zoon of dochter die het bij herhaling moeilijk vindt om op tijd te komen.

Iedere keer weer hetzelfde liedje. Altijd te laat thuis voor het eten, te laat op school, bij de sportclub, bij de tandarts. Nog even dit, nog even dat, nog even terug voor iets dat vergeten is. Steeds weer die ergernis, het maakt je onrustig omdat je van tevoren al aanvoelt dat het mis zal gaan.

Daarbij lijkt het of het hem of haar ook helemaal niets interesseert.

Ook al lijkt het meer jouw probleem, neem van mij aan dat beide partijen zich niet gelukkig voelen bij die terugkerende stress. Goed moment dus om met elkaar in gesprek te gaan.

Oplossing

Kies een moment waarop je rustig bij elkaar zit. Dat kan bijvoorbeeld na de maaltijd zijn of een gezamenlijk moment in het weekend. Voor de leesbaarheid wordt in het voorbeeld uitgegaan van een dochter.

• Vraag aan je dochter hoe je haar kan helpen om op tijd te komen. Zij zal het ongetwijfeld ook niet prettig vinden dat het steeds fout gaat ook al zegt ze dat niet direct.
  • Maak samen een overzicht van de dingen die moeten gebeuren voordat zij de deur uit gaat.
  • Schrijf dit tot in detail op. Bijvoorbeeld naar boven gaan, omkleden, tas pakken, jas en schoenen aantrekken, fiets uit de garage enzovoorts.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

• Probeer de tijd in te schatten die zij nodig heeft en spreek af dat jij haar waarschuwt zodat zij op tijd kan beginnen.
  • Bespreek wat zij zelf kan doen en wat jij eventueel kan doen, maak er een gezamenlijk project van.

Hierdoor maak je haar aan de ene kant bewust van de tijd en de dingen die moeten gebeuren om niet te laat op een afspraak te komen. Aan de andere kant toon je begrip en hulp.

Verwacht niet dat er in die periode nooit een keer een misser zit. Maar dat is nu niet meer jouw probleem. Als het haar een keer niet lukt ligt die verantwoordelijkheid niet meer bij jou maar bij haar en moet zij zelf voor de consequenties opdraaien.

• Bespreek na ongeveer 2 weken samen hoe het gegaan is. Misschien moeten sommige dingen anders en misschien werkt het voor jullie hartstikke fijn. Lukt het haar nog steeds niet om op tijd te komen dan wordt het tijd om de regie weer in eigen handen te nemen. Hoe je dat kunt doen vindt je onder het onderwerp afspraken maken.

Veel plezier ermee, ik zou het fijn vinden als je je ervaringen of eventuele vragen met mij wilt delen via mail info@unik-tc.nl of via het contactformulier  van deze website.

[/expander_maker]

1- Daagse Workshop

Meld je aan voor de Workshop "Help! Mijn kind pubert" als je het even helemaal niet meer ziet zitten met je (pre) puber

3- Daagse Training