Schuldgevoelens

Probleem

SCHULDGEVOELENS

Net als veel andere ouders heb ik ook wel eens last gehad van schuldgevoelens. Doe ik het wel goed genoeg, laat ik niet teveel toe, krijgen ze genoeg aandacht, waarom kunnen ze zich niet gedragen waar anderen bij zijn? Kijk maar eens of je een of meer van de gevoelens hieronder herkent.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

  1. Mijn kind gaat met de verkeerde vrienden om.
  2. Als ik thuiskom van het werk heb ik niet altijd zin om meteen alle verhalen aan te horen.
  3. Kook ik wel lekker genoeg?
  4. Soms schreeuw ik tegen mijn zoon/dochter.
  5. Geef ik ze te weinig?
  6. Ben ik wel een goede ouder, hoe denken anderen daarover?

[/expander_maker]

WAT TE DOEN?

Oplossing

Op de allereerste plaats VOEL JE VOORAL NIET SCHULDIG, niemand is perfect. En wat is perfect precies?

  1. Als je denkt dat je kind met de verkeerde vrienden omgaat nodig ze dan een keertje uit om langs te komen. Laat ze eens mee eten of iets anders gezamenlijk doen. Wie weet valt het best mee. Is dat niet zo praat dan met je zoon of dochter. Vraag wat zij van bepaald gedrag vinden en/of waarom zij dat leuk vinden. Op die manier kun je er achter komen wat de aantrekkingskracht is om erbij te willen horen.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

2. Eerst even thuis komen voordat al je aandacht weer naar het gezin uit gaat is heel normaal. Laat dat ook aan je kinderen weten. Vertel dat je eerst even je jas wilt ophangen, je tas wegzetten, een kopje koffie of wat anders wilt pakken en je er daarna weer helemaal voor ze bent.

3. Iedere dag doe je weer moeite om iets lekkers maar ook gezonds op tafel te zetten. De ene keer eten ze met smaak, 2 weken later vinden ze hetzelfde opeens niet meer te eten. Dat ligt niet aan jou maar aan de veranderende smaak en de gedachten over eten van jouw zoon of dochter. Opeens kunnen ze vegetariër zijn, zo maar van de ene op de andere dag. Maak er geen strijd van, als ze honger hebben eten ze echt wel. Probeer af en toe wat nieuws uit, vooral ook iets wat je zelf lekker vindt.

4. Soms loopt alles op een dag mis en dan wordt er thuis ook nog niet naar je geluisterd. Wat doe je? Je schreeuwt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met die onzin. Doe je dat een enkele keer dan zal de boodschap wel over komen maar doe je dit regelmatig dan heeft het totaal geen effect meer. Je kind is er aan gewend en zal gewoon dat doen waar hij zin in heeft. Als je wilt weten hoe je kunt voorkomen dat je gaat schreeuwen klik dan door naar niet meer schreeuwen.

5. Ken je dat ook dat er tientallen voorbeelden worden gegeven van vriendjes die ik weet niet wat allemaal mogen kopen en gaan doen. Laat je daar niet door beïnvloeden. Jij geeft ze dat wat binnen jouw financiën mogelijk is. Bedenk dat er ook een heleboel activiteiten zijn die geen geld kosten (spelletjes, wandelen, samen televisie kijken).  En je hoeft ook niet ieder weekend iets nieuws te kopen.

6. Natuurlijk ben je een goede ouder. Je houdt van je kinderen ook al kun je ze af en toe achter het behang plakken. Maar je probeert ze zoveel mogelijk mee te geven, er altijd voor ze te zijn, voor ze te zorgen en met heel je hart achter ze te staan. Wat anderen daar ook over mogen denken. Die zien vaak alleen maar een stukje buitenkant maar weten niet hoe mooi de binnenkant is. Heb zelfvertrouwen en mocht je echt twijfels hebben over bepaalde dingen of er niet uit komen zoek dan hulp. Of volg de  Workshop of een van de Trainingen.

Veel plezier met deze tips, ik zou het fijn vinden als je je ervaringen of eventuele vragen met mij wilt delen via mail info@unik-tc.nl of via het contactformulier op deze website.

[/expander_maker]

1-Daagse Workshop

Meld je aan voor de Workshop "Help! Mijn kind pubert" als je het even helemaal niet meer ziet zitten met je (pre) puber

3-Daagse Training

"Samen Goed Voorbereid Naar De Puberteit". In 3 dagen leer je stevig in je schoenen te staan bij de opvoeding van je (pre) puber