Spullen die rondslingeren

Probleem

Ik heb de ervaring dat het huishouden een ondankbare taak is. Als je dat wilt kun je er 24 uur per dag mee bezig zijn. Je doet je best de boel schoon en netjes te houden maar niet iedereen werkt daar aan mee. En dan ook nog die eeuwig rondslingerende spullen van een slordige (pre)puber.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

Niets wordt nog op zijn plaats gelegd, opruimen betekent in de kast proppen, de kleren die uitgedaan worden blijven ter plekke liggen, de bekers, bordjes gaan mee naar de slaapkamer maar je ziet ze niet meer terug in de keuken en ga zo maar door. Iedere dag weer een puinhoop, iedere dag weer strijd over opruimen. Wat kun je hier tegen doen?

[/expander_maker]

Oplossing

Natuurlijk zijn er voor je (pre) puber zoon of dochter veel leukere en belangrijke dingen te doen dan opruimen. Geef aan dat je dit beseft maar dat je wel samen in één huis leeft en het fijn zou vinden als dat huis leefbaar blijft. Stel daarbij ook je grenzen.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

Het komt dus eigenlijk neer op samen afspraken maken. Zie ook het item Afspraken maken.

Wat werkt nu het beste?

Voor de leesbaarheid wordt uitgegaan van een slordige zoon. 

  1. Vraag aan je zoon welke klusjes hij het leukst vindt om in huis te doen. Is dat de tafel afruimen, helpen bij de afwas, huisdier verzorgen, helpen bij het koken of misschien iets anders. Geef hem daar ook de volledige verantwoordelijkheid voor en beloon hem wanneer hij de taak een week lang zelfstandig uitvoert.
  2. Bespreek dat je hem er nu en dan aan helpt herinneren en dat dit geen kritiek is maar alleen hulp bij het nemen van zijn verantwoordelijkheid.
  3. Vaak werkt het beter om dit niet mondeling te doen (dan wordt het ook geen discussie of irritatie) maar door een briefje op te hangen of op tafel te leggen.
  4. Zijn kamer is zijn kamer. Als hij er een rotzooi van maakt moet hij dat zelf weten. Er wordt alleen gepoetst als de spullen van de grond zijn en je op een normale manier overal bij kunt.
  5. Spreek samen een vaste dag of dagen af dat al het vaatwerk van zijn kamer in de keuken gezet wordt.
  6. Geef aan wanneer er een was gedraaid wordt, kleding die niet in de wasmand ligt wordt niet mee gewassen.

En als laatste wil ik je meegeven om vooral niet alles te “zien”. Neem wat afstand en laat de verantwoordelijkheid bij hém liggen, jij hebt zelf al genoeg te doen.

Veel plezier ermee, ik zou het fijn vinden als je je ervaringen of eventuele vragen met mij wilt delen via mail info@unik-tc.nl of via het contactformulier van deze website.

 [/expander_maker]

 

1- Daagse Workshop

Meld je aan voor de Workshop "Help! Mijn kind pubert" als je het even helemaal niet meer ziet zitten met je (pre) puber

3- Daagse Training

"Samen Goed Voorbereid Naar De Puberteit". In 3 dagen leer je stevig in je schoenen te staan bij de opvoeding van je (pre) puber