Vroeg in de puberteit

Probleem

Word er echt eerder gepuberd?

 Ja en nee. Een recent onderzoek in Amerika gaf aan dat kinderen vroeger met de puberteit beginnen. In Nederland is dit minder het geval. Rond de jaren zestig is er sprake geweest van een daling van de leeftijd maar daarna is de leeftijd zo goed als hetzelfde gebleven. Bij meisjes is er sprake van een vroege puberteit tussen de 8 – 10 jaar en bij jongens tussen de 9 – 11 jaar.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees  minder”]

Wat zijn de kenmerken?

Lichamelijk. Bij meisjes is allereerst sprake van borstvorming, ongeveer 2 jaar later krijgen zij de eerste menstruatie. Bij jongens nemen de testikels in grootte toe. Het schaamhaar gaat groeien.

Geestelijk. Er kan sprake zijn van verhoogde interesse in de andere sekse en seks. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter zich kinderlijk gaat gedragen. Bijvoorbeeld kinderachtige kleren aan willen, spelen met poppen of autootjes, het nadoen van een jonger zusje of broertje.

Zie voor de veranderingen in het brein de blog het puberbrein.

Hoe komt het dat er eerder wordt gepuberd?

Op de eerste plaats door een betere voeding. Het aanbod van en de kennis over gezonde voeding is de laatste jaren steeds meer en beter geworden.

Ook zijn kinderen minder gauw ziek dan vroeger. Door allerlei maatregelen zijn de ziekteperiodes minder geworden. Het vermoeden is dat hierdoor de ontwikkeling van het lichaam sneller gaat dan vroeger en er dus eerder gepuberd wordt.

[/expander_maker]

Oplossing

Wat kun je doen?  

  • Zorg ervoor dat je je kind op tijd voorlichting geeft die bij de leeftijd past. Met een 8-jarige heb je toch weer een ander gesprek dan met een 12-jarige.
  • Vertel wat er met haar of zijn lichaam zichtbaar kan gebeuren en dat dit heel normaal is.

[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

  • Luister goed (iets wat je in de Workshop en Trainingen leert) naar waar je kind aan toe is. Laat het zelf aangeven wat het wil weten zodat het ook nog kind kan blijven en nog niet overladen worden met “rare” dingen.
  • Laat haar of hem zelf vertellen wat voor veranderingen ze merken en wat zij hierover willen weten.
  • Zorg dat je informatie hebt over wanneer en wat er op school of bij de GGD verteld wordt over dit onderwerp. Zo kun je afstemmen op wat er eventueel in je kind omgaat.
  • Geniet er samen van dat je kind zich goed ontwikkeld. Ga bijvoorbeeld iets leuks kopen als je dochter voor het eerst menstrueert of je zoon schaamhaar krijgt. Het is tenslotte een teken dat zij op een gezonde manier aan het groeien zijn.

Veel plezier met deze tips, ik zou het fijn vinden als je je ervaringen of eventuele vragen met mij wilt delen via mail info@unik-tc.nl of via het contactformulier op deze website.

[/expander_maker]

1-Daagse Workshop

Meld je aan voor de Workshop "Help! Mijn kind pubert" als je het even helemaal niet meer ziet zitten met je (pre) puber

3-Daagse Training

"Samen Goed Voorbereid Naar De Puberteit". In 3 dagen leer je stevig in je schoenen te staan bij de opvoeding van je (pre) puber