Word er echt eerder gepuberd?
Ja en nee. Een recent onderzoek in Amerika gaf aan dat kinderen vroeger met de puberteit beginnen. In Nederland is dit minder het geval. Rond de jaren zestig is er sprake geweest van een daling van de leeftijd maar daarna is de leeftijd zo goed als hetzelfde gebleven. Bij meisjes is er sprake van een vroege puberteit tussen de 8 – 10 jaar en bij jongens tussen de 9 – 11 jaar.
[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees minder”]
Wat zijn de kenmerken?
Lichamelijk. Bij meisjes is allereerst sprake van borstvorming, ongeveer 2 jaar later krijgen zij de eerste menstruatie. Bij jongens nemen de testikels in grootte toe. Het schaamhaar gaat groeien.
Geestelijk. Er kan sprake zijn van verhoogde interesse in de andere sekse en seks. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter zich kinderlijk gaat gedragen. Bijvoorbeeld kinderachtige kleren aan willen, spelen met poppen of autootjes, het nadoen van een jonger zusje of broertje.
Zie voor de veranderingen in het brein de blog het puberbrein.
Hoe komt het dat er eerder wordt gepuberd?
Op de eerste plaats door een betere voeding. Het aanbod van en de kennis over gezonde voeding is de laatste jaren steeds meer en beter geworden.
Ook zijn kinderen minder gauw ziek dan vroeger. Door allerlei maatregelen zijn de ziekteperiodes minder geworden. Het vermoeden is dat hierdoor de ontwikkeling van het lichaam sneller gaat dan vroeger en er dus eerder gepuberd wordt.
[/expander_maker]